• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Engelli Araçlarında KDV Alınmaması Hakkında

7/7/2005 tarihli ve 25868 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5378 sayılı “Özürlüler ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması hakkında kanun” ile özürlünün tarifi yapılmış, özürlüler sınıflandırmış, onların rehabilitasyon, istihdam , eğitim ve öğretimleriyle ilgili bir takım yaptırımlar getirilmiş, ayrıca bazı yasalara ek maddeler ilave edilerek özürlülerin yaşamları kolaylaştırılmak istenilmiştir. Bu yasanın 32. maddesi ile , 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17. maddesinin (4) numaralı fıkrasına s bendi eklenmiş, eklenen bu bent; özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programlarının KDV den istisna olduğunu hüküm altına almıştır.

    Ayrıca, 06.06.2008 tarihli ve 26898(Mükerrer) Resmi Gazetede yayınlanan 5766 sayılı kanunun 12. maddesiyle de KDV kanununun 32. maddesinin birinci fıkrasına yukarıdaki s bendi de eklenerek, KDV kanununun 17/4-s bendi kapsamındaki işlemler dolayısıyla yüklenilen vergilerin indirim ve iadesi imkan dahiline girmiş bulunmaktadır.

    Maliye Bakanlığı da, 110 seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile bu hükümlerin uygulama şeklini açıklamış, ilgili tebliğde; ”Buna göre, münhasıran özürlülerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamlarında kullanmaları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç (örneğin görme özürlülerin kullandıkları baston, yazı makinesi, kabartma klavye; ortopedik özürlülerin kullandıkları tekerlekli sandalye, ortez-protez gibi cihaz ve araçlar) ile özel bilgisayar programları istisna kapsamında kabul edilecektir. Binek otomobili ve diğer nakil vasıtalarının ise sözü edilen "araç-gereç" kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.” denilmiş, istisna kapsamına giren işlemler dolayısıyla yüklenilen vergilerin indirimi, indirim yolu ile telafi edilememeleri halinde ise iade konusu yapılabileceği açıklanmıştır.

    Görüldüğü üzere tebliğde, binek oto ve diğer nakil vasıtalarının “araç-gereç” kapsamında mütalaa edilemiyeceği belirtilerek istisna kapsamı dışında tutulacağı açıklanmıştır. Tatbikatta, bu tür binek oto ve nakil vasıtalarının KDV ye tabi olup olmadığı tartışılmakta iken, özürlünün satın aldığı özel tertibatlı araçların KDV den istisna edileceğine dair Adana Bölge İdare Mahkemesinin vermiş olduğu emsal kararlar bulunmaktadır. Bunların birinde; Davacı, özürlü olduğunu belirterek, üzerinde sonradan tadilat yapılarak özürlülerin kullanımına uygun hale getirilen binek otonun satın alınması sırasında ödediği KDV nin iadesi istemiyle ilgili vergi dairesine müracaat etmiş, vergi dairesi başvuruyu reddetmiş, davacı bunun üzerine Adana 1.Vergi Mahkemesine başvurmuş, mahkeme 18.12.2009 gün ve E:2009/907 K:2009/1375 sayılı kararıyla davanın reddine karar vermiş, bu kez davacı, kanunun metni ve gerekçesinden de görüleceği üzere kanun koyucunun özürlüler lehine getirdiği düzenlemeyi geniş tuttuğu, şayet yapılan düzenlemenin kapsamı sınırlandırılmak istenilmesi durumunda, kanun hükmüne “özel tertibatlı otomobiller hariç” ibaresi koyulmak suretiyle bu kapsamın daraltılabileceği, dolayısıyla vergi mahkemesi kararının bozulması için Adana Bölge İdare Mahkemesinde dava açmıştır. Adana Bölge İdare Mahkemesi ise 13.04.2010 gün ve E:2010/1804, K:2010/1722 sayılı kararıyla, davayı kabul ederek, 5378 sayılı yasanın 1. maddesinde Kanunun amacının, özürlülerin her türlü gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak olduğunun belirtildiği , davacının özrüne göre yapılan tadilat sonucu satın alınan aracın, özürlüler için üretilen her türlü araç gereç kapsamı içinde yer aldığı sonucuna ulaşılmasından dolayı Vergi Mahkemesi kararının kaldırılmasına ve davanın kabulüne karar vermiştir.


Şimdi öncelikle engelli arkadaşlar aracı alacakları firmaya gittiklerinde işlemlere başladıklarında mutlaka KDV nin ödeneceği vergi dairesine bir dilekçe verip, KDV den muaf tutulmalarını talep edecekler ve yazılı red cevabı alacaklar.
Bu arada hesaplanan KDV vergi daireeine yatırılacaktır ancak red cevabı alındığı andan itibaren 1 ay içinde bulundukları bölgedeki vergi mahkemesine dava açacaklar.
Vergi mahkemesi davayı kabul edebilir veya reddebilir, eğer reddederse bulunan bölgedeki bölge idare mahkemesine itiraz edilir ve bölge idare mahkemesi itirazı kabul edip vergi mahkemesinin red kararını kaldırıyor ve davayı kabul ediyor.
Hatta vergi mahkemesine dava açarken adana bölge idare mahkemesinin kararını emsal gösterilirse vergi mahkemesi davayı kabul etme olasılığıda yüksektir.

Ancak Sıfır aracı almış bulunan engelli arkadaşlarımız yasal süre olan 1 ay içinde itiraz süresini geçirdikleri için onların davalarını vergi mahkemeleri zamanaşımı gerekçesiyle reddetmektedir. Dolayısıyla şu an araç almış olan engelli arkadaşlarımız ancak 110 nolu tebliğin iptali için danıştaya dava açarak KDV yi talep edebilirler ancak bu çok uzun süreçli bir yoldur.

Kısacası yeni 0 km araç alacak olan engelli arkadaşlar mutlaka aracı alırken hemen ilgili vergi dairesine dilekçe versinler ve red cevabı aldıktan sonra 1 ay içinde dava açsınlar ve 6 ay içinde KDV yi geri alırlar.
Saat
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
BİZİMLE ÇALIŞANLAR

AKTİF SİTELER

www.bilisimsms.com

 

 

 

 

Hava Durumu